BALON


HNK ZADAR
Lapidarij Narodnog muzeja Zadar 21:30h

Autor: Mate Matišić
Režija: Zoran Mužić
Scenografija: John Čolak
Kostimografija: Najda Bauk
Glazba: Mate Matišić

U svom djelu BALON, Matišić dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja. Usprkos skepsi u moć kazališta, autor uspijeva pokrenuti glumačku igru i oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu.

Balon je atipičan dramski tekst koji se žanrovski provlači kroz hibrid crne komedije i melodrame s dodacima groteske koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju , tako i za kazalište samo.

Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao  svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju. Da li je njegova priča stvarna ili izmišljena?

Matišićevo djelo BALON uspješno je praizvedeno je 2009. god.u produkciji Teatra Exit  i Teatra 2000 u režiji Mislava Brečića.

Zadarska verzija istog djela kojeg sam autor imenuje kao „ mali kazališni eksperiment o smislu glume, dvije priče u dva različita žanra, s istim glumcima, isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačovoj perspektivi……bitno je drugačija u odnosu na Exitov BALON i usmjerena je na dramske vještine.

Premijera ove uspješne zadarske predstave bila je 23.ožujka 2018. godine te je gostovala na mnogim festivalima i u kazalištima diljem Hrvatske.

Predstava HNK ZADAR, BALON Mate Matišića u režiji Zorana Mužića na 11. Festivalu regionalnih kazališta PROLOG u Sisku osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu festivala.


Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.croatia-tickets.com