AMERIČKA PAPISA


HNK ZADAR
Lapidarij Narodnog muzeja Zadar 21:30h

Autor: Esther Vilar
Režija: Ozren Prohić
Prijevod: Andrija Seifried
Glazba: Nebojša Lakić
Oblikovanje videa: John Čolak

Esther Vilar, njemačko-argentinska književnica, rođena je u Buenos Airesu 1935. godine u njemačkoj emigrantskoj obitelji. Pripada grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.

Američka papisa djelo je kojeg je napisala je 1982. godine, a koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve.

Američka papisa  uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

Premijera: 29. 7. 2010.

Esther Vilar, njemačko-argentinska književnica, rođena je u Buenos Airesu 1935. godine u njemačkoj emigrantskoj obitelji. Pripada grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti. „Američka papisa“ djelo je kojeg je napisala je 1982. godine, a koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve. Najveći uspjeh postiže knjigom "Dresirani muškarac“ (1971.), nakon koje svoje stavove iznosi u sljedećoj knjizi "Poligamski spol", da bi s djelom "Kraj dresure"(1977.) okončala svoju trilogiju o položaju muškarca u industrijaliziranom zapadnom društvu. Radi se, naime, o izrazitom čudnom djelu Esther Vilar, ne odveć razložito nazvanom monodramom, koje se, pod naslovom „Američka papisa“, nudi tržištu kao udarac u davno zahrđali duhovni gong njegove posve zagađene savjesti. To je svojevrsni futuristički upad u kršćanske predrasude, ali i preduboke povijesne naslage gluposti i ludila što od iskona vladaju svijetom- Ta fiktivna papisa rezimira mitološke zablude te razotkriva njihove besmislice, najavljujući nove žrtve neprekidne potjere za smislom koji ne postoji. „Američka papisa“ izrazito je kontroverzan zahvat koji će možda, zlu trebalo, izazvati svemoćnoga vraga.

Anatolij Kudrjavcev

  

Znatiželjom intelektualca, ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog životnog i vjerskog alibija, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća“ obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. „Američka papisa“ tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

Jasna Ančić

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.croatia-tickets.com